Команда EUVOLIA вирушає на стажування!

Впродовж тижня, з 25 листопада по 2 грудня 2019 року, учасники проекту EUVOLIA Станіслав Черкасов, Катерина Василина та Олена Тупахіна, обмінювалися досвідом та презентували здобутки EUVOLIA у партнерському університеті м. Фоджа (Італія) в рамках програми Erasmus+ KA107.

Насичена програма стажування передбачала як читання лекцій та відвідування семінарів, так і вивчення досвіду вдосконалення навчальних програм з гуманітарних дисциплін, і обговорення методологічних нюансів впровадження ціннісно-орієнтованого підходу. Крім того, стажери ознайомилися з роботою міжнародного відділу та профільних кафедр партнерського університету, зустрічалися зі студентами, працювали у бібліотеці, а у вільний час надихалися краєвидами сонячної Італії.

Для Станіслава Черкасова, як заступника декана історичного факультету з міжнародної діяльності, особливий інтерес представляли питання планування стратегії інтернаціоналізації на факультетському рівні. Керівниця програм Еразмус+ в університеті Фоджа, Марія Чіаварелла, надавала вичерпні відповіді на запитання про організацію проєктної й грантової діяльності, децентралізацію міжнародної діяльності за рахунок більшої автономності факультетів, взаємодію різних підрозділів тощо.

Катерину Василину, заступника декана факультету іноземної філології з навчальної роботи, цікавили можливості започаткування на факультеті повноцінної програми підготовки фахівців з італійської мови. Попри величезний попит на таку програму у нашому регіоні, наразі італійська викладається на ФІФ лише як третя мова. Причина проста – брак кваліфікованих викладацьких кадрів. Започаткування співробітництва між ФІФ ЗНУ та історико-філологічним факультетом університету м. Фоджа, де багато студентів здобувають кваліфікацію викладача італійської як іноземної мови, дозволило б вирішити цю болючу проблему. Італійська сторона в особі керівника міжнародного відділу Джуліо Еспозіто охоче відгукнулася на заздалегідь підготовані пропозиції щодо співпраці в цьому напрямку. І, хоча залучення італійських студентів до викладацької практики у ЗНУ поки що ускладнене через військовий конфлікт на сході нашої країни, студенти ФІФ, що вивчають італійську мову як третю іноземну, можуть брати участь у програмі академічних обмінів та стажувань при міжнародному відділі університету Фоджа.

Олена Тупахіна, у свою чергу, презентувала італійським студентам напрацювання за курсом “Європейські цінності у художніх текстах”, а саме – розроблені командою проекту методи навчання через досвід шляхом рольових симуляцій та вправ з розвитку критичного мислення (“Devil’s Advocate”, “Body Swap” та ін.). За всебічної допомоги професорки Тіциани Інгравалло було швидко встановлено контакт з аудиторією – студентами другого та третього років навчання, серед яких, до речі, були і представники України. Розробки EUVOLIA, зокрема, результати соцопитувань, проведених в рамках проекту, викликали неабиякий інтерес в італійських колег і мають усі шанси лягти в основу подальших спільних проектів.

У такий спосіб, результати стажування дозволять не лише вдосконалити курс EUVOLIA, але й суттєво модернізувати програми дисциплін із європейським фокусом у ЗНУ, сприятимуть інтернаціоналізації вишу та стратегічному розвитку нових освітніх програм. По завершенню мобільності учасники відзвітувалися про здобутий досвід на радах відповідних факультетів.

Щира подяка програмі Erasmus+, що розбудовує містки між країнами і дозволяє нам стати краще!