Захист проєктів EUVOLIA: нові враження, нові відкриття

Готуємося до захисту!

Ось і добіг кінця черговий модуль EUVOLIA, учасниками якого цього разу стали студенти факультетів журналістики та слов’янської філології. Захопливий інтерактивний курс-подорож крізь літературні епохи традиційно завершився відкритим захистом проектів, які наочно продемонстрували усі накопичені нашими слухачами навички й знання.

Так, проект “Європейські цінності у серіалі “Перші ластівки” представив у новому світлі не лише вічне питання стосунків батьків і дітей, але й екзистенціальну проблему пошуку сенсу буття в абсурдному, байдужому світі. У фокусі уваги авторів серіалу опинилася, передусім, дихотомія Я – Інший (його герої-підлітки маргіналізовані через сексуальну орієнтацію, зовнішність, соціальний статус тощо), яку вдається подолати за допомогою переорієнтації зображеного у творі шкільного колективу на європейську систему цінностей: повагу до особистості та людської гідності, визнання ультимативної цінності людського життя.

Авторка проекту “Перші ластівки” Яна Радченко із довгоочікуваним сертифікатом EUVOLIA

Натомість, проект “Ціннісні орієнтири у реаліті-шоу “Супер-жінка” наочно продемонстрував широкий спектр гендерних стереотипів, пропагованих через розважальні медіа-продукти. Майстерний аналіз трьох представлених у шоу “конвенційних” типів жіночості (“красуня”, “берегиня”, “бізнес-вумен”) та типажа “чоловіка-експерта” на рівні зовнішньості, поведінки, мовлення, техніки зйомки переконливо підкреслив такі вади медійного продукту, як сексизм, об’єктивація, мізогінія тощо.

Слово має координаторка проекту “Супер-жінка” Анастасія Приходько

Нарешті, проект “Система цінностей у фільмі “Я, ти, він, вона” виразно проілюстрував “транзитивну” аксіологію українського суспільства, що дається взнаки в еклектичній суміші східних і західних, “традиційних” і “європейських” ціннісних парадигм. При цьому, як слушно зауважили виконавиці проекту, “європейське” доволі часто присутнє на поверхнєвому рівні і функціонує у якості презентабельної обгортки глибоко вкорінених у повсякденні практики архаїчних ціннісних конструктів: приміром, попри заявлену у фільмі активну, самодостатню й незалежну героїню-лікарку, продукт не проходить навіть тест Бекдел, а професійні якості героїні зовсім не знаходять відображення у сюжеті.

Команда проекту “Я, ти, він, вона” із сертифікатами EUVOLIA

На завершення заходу усі виконавці проектів отримали сертифікати EUVOLIA і навіть виявили бажання прослухати курс повторно ? Ми щиро вдячні нашим чудовим студентам за позитивні відгуки і сподіваємося ще не раз зустрітися з ними на заходах проекту!