Залікові проекти EUVOLIA: сезон 2020

29.05.2020

Випускниця EUVOLIA 2020 року Анастасія Вапірова

Другий семестр 2019-20 навчального року став часом випробувань і викликів як для студентів, так і для викладачів. Не стали виключенням і учасники EUVOLIA. Через карантинні обмеження вперше в історії нашого проекту захист залікових робіт відбувався дистанційно.

Палітра представлених до захисту досліджень виявилася цього разу надзвичайно різнобарвною. У фокусі уваги студентів опинилися такі, здавалося б, несхожі медійні продукти, як серіали “Папік” (Марина Романова, Анастасія Вапірова) чи “Свати” (Олексій Кліменко, Ярослав Зібров) та пісні Alyona Alyona “Булінг” (Вікторія Клєстова, Роман Руденко, Данило Шкрьоба) і “Різні.Рівні” (Дарина Безпавла, Кончинська Єлізавета). Що поєднало усі подані на розгляд журі проекти, так це креативний підхід і несподівані висновки, яких дійшли дослідники.

Ось, приміром, чому родина, показана у кліпі до композиції гурту “Скрябін” “Мама” (Дмитро Крайній, Євгенія Мішкова, Артем Мітюшкин), представлена лише батьком і донькою? Чи не дається взнаки вкорінена у нашій культурній традиції конкуренція між свекрухою й невісткою, яка і змусила прибрати інший жіночий персонаж за межі наративу? І яку концепцію жіночності уособлює героїня композиції KAZKA “Плакала” (Марина Димова, Анна Лега, Артем Скрипка, Ірина Волхонська, Анастасія Бородкіна) – пасивної, жертовної, всетерплячої, чи все ж таки здатної до спротиву?

Після чотирьох повноцінних годин жвавої дискусії (повний запис якої доступний на сайті проекту у розділі “Ресурси”) висновок жюрі був одностайним: незважаючи на складні умови карантину, брак можливостей для очних зустрічей та групової роботи, усі представлені до захисту проекти являють собою якісні, самостійні й цікаві дослідження. Щиро вітаємо наших випускників з отриманням сертифікатів EUVOLIA!