Дні Еразмус у ЗНУ: святкуємо разом з EUVOLIA

15.10.2020

15 -16 жовтня команда проекту EUVOLIA, разом з бенефіціарами програми Erasmus+ в усьому світі, відзначила всесвітні Дні Еразмус, до яких Запорізький національний університет розробив насичену програму.

Захід відкрив перший проректор ЗНУ Олександр Бондар, який відзначив успіхи вишу у розбудові співробітництва з університетами та інституціями ЄС в рамках програми Еразмус. Начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ЗОДА Артур Бойко наголосив, що ЗНУ – один із небагатьох регіональних закладів вищої освіти, які реалізують різні типи освітніх і наукових проєктів. Дебютантів програми ім. Жана Моне тепло привітала голова Правління APREI Ірина Сікорська, закликавши їх поширювати досвід реалізації проектів за допомогою різних інструментів, які пропонує асоціація.

Про чинні здобутки проектних команд ЗНУ, що працюють під егідою Еразмус+, доповів проректор з науково-педагогічної роботи Юрій Каганов. Коротко охарактеризувавши проекти, які наразі реалізуються у ЗНУ, він сформулював основні принципи розвитку проектної діяльності у нашому виші:

  • проект як інструмент вирішення завдань стратегічного розвитку;
  • міждисциплінарність та синергія зусииль;
  • відкритість і прозорість;
  • досвід проектної діяльності – кожному факультету;
  • проект як універсальний принцип організації діяльності.

Про дієвість обраної стратегії яскраво свідчать результати конкурсного відбору 2020 року: у скарбничці ЗНУ – аж три нові міждисциплінарні проекти Програми ім. Жана Моне, що творчо розвивають надбання попередніх років.

Зокрема, досвід модулю EUVOLIA використовується у двох проектах-переможцях 2020 року: модулях “Політика пам’яті: європейський досвід для примирення в українському суспільстві” (координатор – Іва Павленко) та “Європейські цінності та стандарти у галузі медіа для незалежної журналістики у добу пост-правди” (координатор – Катерина Сіріньок-Долгарьова). У першому проекті за допомогою напрацювань EUVOLIA буде висвітлено досвід терапії історичної травми у художніх текстах; у другому фахівців-журналістів буде ознайомлено із техніками й засобами репрезентації європейських цінностей у літературі.

Зичимо командам-переможцям успіхів і сподіваємося на плідну співпрацю!