Європейські цінності в Україні: слово студентам

Одна з беззаперечних переваг курсу EUVOLIA – живий, невимушений діалог між викладачами й студентами щодо перспектив поширення європейських цінностей на українських теренах. Керівник третього модулю курсу Олександра Ніколова попросила слухачів анонімно поділитися своїми думками щодо можливих перешкод на шляху України до європейської ціннісної парадигми. Окремі відповіді наводимо нижче.

Перше, у чому є проблема сприйняття європейських цінностей, то є нерозуміння їх. Згідно з соц. опитуваннями, люди часто не можуть їх навіть назвати. А часто вони мають негативну конотацію.

Якщо вже казати про проблеми, то соціальна рівність порушує найбільше питань. Це стосується і гендерного аспекту, і фізичних вад. Вирішити проблему – це надати можливості рівні «звичайним» людям, а не робити вигляд, що проблеми не існує.

Ми підтримуємо систему, яка нас не влаштовує, бо так легше жити. Не маємо ми мети зробити краще світ навколо, а лише свій власний побут, не розуміючи, що, якщо рівень життя буде кращий в усіх, то нас це також стосується.

«Бытие определяет сознание». Когда удовлетворены потребности первого уровня пирамиды Маслоу, люди переходят к следующему/щим (усредненный обзор, хотя при этом основные человеческие ценности не должны зависеть от материального). То есть, это вопрос «государственный», который системно выстраивает программы касаемо всех ценностей.

Проблема в общественном сознании. Менталитет нашего народа отличается от европейского. Большинство людей – эгоисты, которые не только не думают о других, но не думают даже о своей планете, экологии. Главное, чтобы было им хорошо, а на других наплевать. С таким взгядом на жизнь невозможно построить нормальное общество. Возможно, это из-за низкого качества жизни, условий проживания и других экономических проблем.

Мені здається, що головною проблемою в Україні є наше світосприйняття. Ми вважаємо себе європейцями, але більшість у суспільстві не відповідає цьому. Я вважаю, що кожен повинен починати із себе і намагатись змінити нашу державу на краще.

Нагадаємо, що, згідно з результатами опитування, переважна більшість студентів вважає, що європейські цінності не будуть повністю імплементовані в Україні впродовж найближчих трьох поколінь ?